Puls- och GPS-klocka

Som hjälpmedel och analys av träning och tävling är en puls- och GPS-klocka bra att ha. Det är inget som på något sätt är viktigt eller nödvändigt som nybörjare, men när man börjar springa på allvar och vill kunna se hur man har sprungit är det bra att ha.

Det primära användningsområdet för oss som orienterare är som framgår ovan GPS-funktionen, dv satt kunna spela in sitt lopp och sen i efterhand kunna se hur man har sprungit. De flesta tävlingar idag lägger ut banorna i Livelox https://www.livelox.com/ där man kan lägga upp sin rutt och jämföra med andra. För träningsanalys kan man även lägga upp sin karta/bana i QuickRoute http://www.matstroeng.se/quickroute/sv/ och analysera hur man har sprungit. Sen finns ju appar som t.ex Strava för mer grundläggande analys.

Sen kan man ju även ha stor nytta av att mäta pulsen under träning och för att analysera sin fysiska träning i efterhand. De flesta klockorna idag mäter pulsen vid handleden vilket är mycket enklare, man slipper hålla på med pulsband.

Det finns ett flertal märken och modeller som funkar bra och de flesta har fler funktioner än man behöver. Garmin, Polar och Suunto är några av de ledande märkena. Numera finns också flera typer av smartwatch som också mäter puls och har GPS och därmed funkar ok för orientering.

När man köper klocka ska man fundera på vad man ska ha den till. Ska jag bara ha den när jag springer orientering eller vill jag kunna använda den även när jag simmar, cyklar, vandrar och åker längdskidor? Och hur avancerad i övrigt behöver den vara? Man kan nämligen lägga (nästan) hur mycket pengar som helst på en avancerad klocka. I alla fall så fungerar följande modeller bra för orientering utan att vara alltför dyra, sen finns det dyrare och på vissa sätt bättre modeller också:

  • Garmin Forerunner 235
  • Polar M430

Länkar

Mapandcach (GPS-analysverktyg)

Opath (GPS-analysverktyg)