Kompassen

Det finns två huvudsakliga typer av kompasser – tumkompasser och linjalkompasser (planka). Båda har sina fördelar. Lite förenklat kan man säga att tumkompassen ger bättre kontakt mellan karta och kompass medan plankan gör det något lättare att hålla rak kurs.

Från klubbens sida rekommenderar vi att man alltid börjar orientera med tumkompass. Dels är det den helt dominerande typen, uppskattningsvis minst 90 % av alla orienterare kör med tumkompass och den tekniken är lättare att lära sig.

En tumkompass kan se lite olika ut. De flesta är med fast hus, men det finns även modeller med vridbart hus. Syftet med det vridbara huset är att man även ska kunna använda den som en planka. När man börjar orientera rekommenderar vi att man väljer en tumkompass utan vridbart hus, av samma anledning som vi rekommenderar tumkompass före planka, det är en enklare teknik och man lär sig att integrera karta och kompass bättre. När man har orienterat några år och börjar känna sig säker i tekniken så kan man sen pröva vridbart hus eller planka om man vill det. De flesta, även elitlöpare, använder dock tumkompass utan vridbart hus så känner man sig bekväm med det så fortsätt så.

Vad gäller val av modell är det som med den mesta utrustningen individuellt vad man trivs med. Men det är viktigt med en nål som är stabil och relativt snabbt stabiliserar sig. Springer man med tumkompass måste man också välja om man ska ha kompassen i höger eller vänster hand, och de flesta har tumkompassen i vänster hand. Det är tre märken som dominerar marknaden och som alla tre gör bra kompasser, Silva, Moscow och Str8. Som nybörjarkompass funkar t.ex. Silva NOR bra. Den kostar ca 500 kr. När man börjar springa lite mer på allvar och vill ha snabbare och stabilare nål kan man t.ex välja en Silva Race Jet, Str8, eller någon av Moscows modeller. Dessa ligger från ca 500 kr upp emot 900 kr. Ta chansen att välja kompass på någon tävling där de har försäljning och pröva de olika modellerna och välj en som du tycker känns bra i din hand. De har alla lite olika utformningar och passar t.ex. bättre eller sämre för små resp. stora händer.